På denne tid af året plejer bestyrelsen i iiINTERest at lyne rygsækken og rejse til Indien på projektbesøg. Men i år er plejer død. For Corona-pandemien har nemlig gjort det umuligt for os at rejse. I stedet har vi måtte foretage dette års monitorerings- og projektbesøg virtuelt gennem en online forbindelse til Indien – ganske vist med vores fødder placerede i det danske.
Fra den 2. til 4. november tilbragte ii’s bestyrelse tre virtuelle dage i online-selskab med Aheads bestyrelse og medarbejdere samt repræsentanter fra de lokale landsbypartnere. Som det ses på billedet, havde vi lejet konference-faciliteter, så vi var sikret nem adgang til teknisk assistance, hvis det skulle knase med wifi-forbindelsen eller projektoren. I løbet af de tre dage, gennemgik vi de sædvanlige procedurer til monitorering af både regnskaber og organisationsledelse, og endnu en gang så vi bevis for, at Ahead udfylder de kriterierne for at kunne varetage deres arbejde både ansvarligt og med stor professionalitet. Herudover fik vi (med hjælp fra internet-guderne) etableret kontakt til hver en afkrog af projektområderne, hvorfra de lokale partnere kunne aflægge rapport om det forgangne år, berette succeshistorier fra felten og beskrive de udfordringer, som både Covid19 og en række andre forhold har skabt i forhold til projektaktiviteterne. Blandt de største udfordringer var 1) den seks måneder lange nedlukningen af det indiske samfund, inklusiv de offentlig skoler i landsbyerne, som har umuliggjort majoriteten af aktiviteter på uddannelsesprojektet 2) den voldsomme monsoon-regn og de aggressive vejrforhold, som har ødelagt en lang række initiativer med afgrøder på fødevaresikkerhedsprojektet, 3) de mange migrant-arbejdere, som er vendt hjem fra byerne, har skabt pres på fødevaresituationen og efterspørger flere indtægtsmuligheder i landområderne, samt 4) partipolitiske konflikter i de forskellige regeringsled, som har besværliggjort arbejdet med fortalervirksomhed og samarbejdet med de lokale myndigheder. Men selvom udfordringerne har stået i kø, kunne der også berettes om lyspunkter i landdistrikterne. De hårde vilkår har mange steder skabt større opbakning til projekterne blandt landsbybeboerne, og mange familier er begyndt at organisere sig i aktivitetsgrupper, hvor de opdyrker uudnyttet jord og vejsider. Flere steder har myndighederne indset vigtigheden af at landbefolkningen har adgang til egne fødevarer og lokalt-relevant uddannelse, og har indgået samarbejder med lokale organisationer om at udbrede Aheads projekter til flere distriktsområder.
Til trods for at ’besøget’ har været betydeligt kortere end normalt, og budt på væsentligt færre sanseindtryk til både gane og næse, havde vi tre produktive dage, hvor vi så optimismen i Ahead-medlemmernes øjne og mærkede deres iver for fortsat at gøre en forskel for den landbefolkning, som de arbejder med.